Gara-gara Dihadiahi Gelang Oleh Kanak-Kanak Hidap Penyakit Kronik, Inilah Tindakan Mengejutkan Permaisuri Johor Ini Yang Buat Netizen Menangis


Prihatin, berhati mulia, dan ‘dekat’ dengan rakyat. Mungkin atas sebab itu lah Tuanku Raja Zarith Sofiah Sultan Idris Shah sangat disayangi ramai terutamanya rakyat Johor. Raja Zarith Sofiah turut sering kali melawat pesakit-pesakit di hospital sekitar Johor.

Terbaru, Permaisuri Johor ini menerima pujian oleh orang ramai melalui post terbaru baginda di Facebook. Sungguh berhati mulia!

“Saya pakai gelang ini”


Walaupun harga gelang yang diberikan tersebut mungkin tidaklah seberapa namun kesudian Raja Zarith Sofiah memakainya cukup menggembirakan orang ramai, apatah lagi buat adik Ruupatharsini sendiri.

Kepada adik Ruupatharsini yang memberi saya gelang tangan ini semasa saya melawat Wad PPC di Hospital Sultan Ismail (HSI) beberapa minggu yang lepas, saya memakai gelang tangan ini semasa Majlis Penyampaian Replika Cek untuk Mesin CT-Simulator kepada Menteri Kesihatan Malaysia petang tadi. Saya memilih baju berwarna hijau jadi boleh “matching” dengan gelang tangan yang adik Ruupatharsini hadiahkan kepada saya.

Gelang yang diberikan oleh adik Ruupatharsini itu turut dipakai oleh Tunku Tun Aminah dengan harapan ia sedikit sebanyak dapat menggembirakan adik ini.

Wad pesakit kronik & serius


Untuk pengetahuan, wad PPC yang dimaksudkan ialah Unit Jagaan Paliatif Pediatrik (PPC), iaitu unit rawatan rapi yang menempatkan pesakit terutamanya kanak-kanak yang menghidap pelbagai penyakit kronik dan serius (critical stage). Dalam erti kata lain harapan untuk sembuh sangat sikit.

Pelbagai aktiviti dilakukan di wad PPC ini bagi menggembirakan pesakit dan keluarga, secara tak langsung memberi sokongan kepada mereka. Wad ini juga sering menerima kunjungan ramai pihak


Apa-apa pun usaha yang dilakukan oleh Raja Zarith Sofiah ini wajar diberi pujian dan merupakan satu contoh yang baik. Respect!


Sumber: Ohbulan

0 Response to "Gara-gara Dihadiahi Gelang Oleh Kanak-Kanak Hidap Penyakit Kronik, Inilah Tindakan Mengejutkan Permaisuri Johor Ini Yang Buat Netizen Menangis"

Catat Ulasan

dzulCYBER