Diriku 18 Tahun, Sangat Cantik Dan Suami Pula 66 Tahun TAPI Kenapa Aku Sanggup Khawini Dia?

DUNGUN : “Walaupun usia jauh berbeza namun saya kahwin dengan dia sebab saya sukakannya, bukan kerana duit atau terhutang budi.”

Itu pengakuan Nur Nasirah Mohd Nazri, 18, yang memilih Ismail Lombok, 66, seorang warga emas sebagai suaminya.

Nur Nasirah berkata, perkenalan mereka bermula kira-kira dua tahun lalu apabila Ismail, seorang pesara Pihak Berkuasa Kemajuan Pekebun Kecil Perusahaan Getah (RISDA) yang juga pekebun sering minum di restoran ibunya, Salma Abdullah, 42, di Paka.

Ketika itu Nur Nasirah selalu berada di restoran untuk melakukan kerja-kerja dapur selain mengambil pesanan daripada pe­langgan.

Kata Nur Nasirah, dia mula tertarik dengan perwatakan duda lapan anak itu yang sering bertanya khabar keadaannya dan keluarga.


Pada masa itu, dia tidak tahu bahawa Ismail turut menaruh hati padanya dan dia melayan lelaki itu seperti pelanggan lain yang berkunjung ke restoran milik ibunya.

Namun, sikap Ismail yang sanggup berterus terang kepada ibu bapanya dan sedia menunggu untuk mengahwininya, berjaya membuka pintu hati gadis itu.

Nur Nasirah ketika itu baru sahaja menamatkan persekolahan tingkatan lima.

“Biar apa orang hendak kata kepada saya namun saya terimanya seadanya, dia begitu mengambil berat dan menyayangi saya sepenuh hati.

‘Lagipun perkahwinan kami direstui keluarga, kami berkahwin dengan cara yang sah, ikut adat, cuma jarak usia sahaja berbeza, ia bukan penghalang cinta kami,” kata Nur Nasirah ketika dihubungi petang ini.

Selepas mendapat persetujuan daripada keluarga kedua-dua pihak, akhirnya Nur Nasirah yang juga anak ketiga daripada lima beradik pasangan Salma dan Mohd. Nazri Mat Kidi, 54, selamat diijabkabulkan dengan Isma­il dengan hantaran kahwin sebanyak RM7,000.

Majlis akad nikah berlangsung di rumah pengantin lelaki di Jalan Santong, Paka kira-kira jam 10.30 malam, 18Mac lalu namun gambar-gambar perkahwinan mereka mulai menjadi viral di media sosial dengan ulasan-ulasan yang mempersendakan pasangan itu.

Sementara itu, ibu Nur Nasirah, Salma yang juga rakan baik Ismail yang kini menjadi menantunya berkata, dia telah lama mengenali lelaki yang dikenali panggilan Pok Wil kerana mereka tinggal sekampung.

“Selepas anak saya tamat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), dia berkali-kali meluahkan hasratnya itu, namun saya tidak memberikan keputusan kerana perlu berbincang dengan Nur Nasirah dahulu.

“Akhirnya Nur Nasirah memberikan jawapan, barulah kami buat perbincangan lanjut lalu menetapkan tarikh perkahwinan mereka,” kata Salma yang merestui perkahwinan pasangan itu.

Sumber: infocapayam
6 Responses to "Diriku 18 Tahun, Sangat Cantik Dan Suami Pula 66 Tahun TAPI Kenapa Aku Sanggup Khawini Dia?"

 1. tahniah... semoga kekal hingga ahir hayat.. sbebelum ni saya berasa janggal sgt bila berjalan dengan isteri sy sbb jarak umur kami 29 tahun beza. sy 46 isteri 17.. sekarang sy 49 isteri 20 dh ada 2 orang anak. alhamdulillah kami bahagia

  BalasPadam
 2. Jodoh dan maut urusan Allah. Siapa kita untuk mempertikaikan apa yang telah ditentukan olehNya....
  Semoga berbahagia buat pasangan Pok Wil dan Nur Nasirah.....amin.

  BalasPadam
 3. Saya juga menikah dgn lelaki yg lebih 10tahun tua dari saya tapi apa yg penting dia boleh jadi imam kpd saya dan anak2 saya.

  BalasPadam
 4. Saya juga menikah dgn lelaki yg lebih 10tahun tua dari saya tapi apa yg penting dia boleh jadi imam kpd saya dan anak2 saya.

  BalasPadam
 5. Beza saya dngn suami saya 14 tahun... sya umur 30 suami 44... kawan2 da xnak kawan dngn sya sbb sya khwin dngn lelaki berumur... sya khwin lelaki berumur bukan sbb harta tapi sya pilih ilmu agama yg dia ada.... syukur alhamdulillah allah temukan saya dngn org yg bole bimbing sya ke jln allah... berbanding sblm ini hidup sya penuh dngn hidup sosial... bebas ..... syukur alhamdulillah...

  BalasPadam

dzulCYBER