Bekas banduan berani mati dedah kelakuan dan realiti kehidupan sebenar Anwar Ibrahim dalam penjara

Cerita ini di sampaikan oleh seorang bekas banduan tentang pengalaman beliau melihat sendiri ketua pembangkang Anwar Ibrahim di dalam penjara Sg Buloh.

Sulaiman Ajik baru sahaja dibebaskan selepas dipenjara enam bulan kerana tuduhan mencuri. Sulaiman Ajik telah berkongsi cerita dan pengalamannya bersama Anwar Ibrahim.
Ini komen Sulaiman:

Kali pertama Lihat Anwar

“Kali pertama melihat Anwar di dalam sel waktu itu, saya cukup sayu dan sedih. Tidak dapat digambarkan bila seorang pemimpin seperti beliau meringkuk di penjara dalam keadaan sedemikian rupa.

“Tapi beliau tidak mudah patah semangat. Dalam penjara pun, beliau selalu beri kata-kata semangat pada semua banduan-banduan lain,”


Baca Al-Quran, Jadi Imam

Anwar Ibrahim dikatakan menjadi imam ketika bersolat kepada banduan dan juga petugas di sana. Malah Anwar juga memberi tazkirah.

“Beliau langsung tidak menyentuh isu politik, semua pengisian adalah berbentuk nasihat dan bagaimana mahu menjadi manusia yang baik dan berguna kepada manusia.

“Tetapi yang menariknya apabila Anwar memberi tazkirah, para banduan seolah-olah terpaku dan sentiasa ternanti-nanti pada esoknya apa yang ingin Anwar sampaikan,”

Anwar Ibrahim Sakit Belakang

“Tetapi yang sedihnya hanya tilam nipis sebagai pengalas perbaringan. Untuk bantal pula atas inisiatif banduan-banduan yang lain yang mengumpulkan lipatan kain dan dimasukkan ke dalam sarung sebagai bantal untuk Anwar tidur,”

Anwar Ibrahim juga sering menyanyi lagu Azizah.

Apapun, hanya Allah swt yang tahu siapa yang betul dan siapa yang salah. Semoga keluarga Anwar Ibrahim tabah menghadapi dugaan ini.

Sumber: cargofivetan

0 Response to "Bekas banduan berani mati dedah kelakuan dan realiti kehidupan sebenar Anwar Ibrahim dalam penjara"

Catat Ulasan

dzulCYBER