ALLAHUAKBAR! AKHIRNYA Saddam Hussein bongkar misteri pembunuhan rakyatnya sendiri ketika jadi presiden Iraq

Mungkin anda pernah dengar di media dimana Allahyarham Saddam Hussein adalah pemimpin yang kejam, beliau membunuh sebahagian rakyat di negaranya sendiri di era 80 dan 90an. Tetapi pasti ramai yang faham mengapa pemimpin negara tersebut bertindak sebegitu. Berikutan dari hal tersebut berjuta-juta orang mengecam dan menyumpah serapah terhadap Saddam. Om-fabulous difahamkan beliau pernah digelar dan di’cop’ sebagai seorang pembunuh kejam.


20 tahun kemudian , terungkap bahawa orang – orang yang dibunuh oleh Saddam tersebut adalah penganut mazhab Syiah di negerinya . Selama lebih dari dua dekad , kenyataan itu dilindungi dan disembunyikan oleh media Barat . Sejak dahulu lagi Saddam sudah tahu akan bahaya Syiah . Di zamannya berbondong-bondong penganut Syiah dari Iran masuk ke negerinya . Jika hanya sekadar tinggal , mungkin Saddam tidak akan begitu peduli . Namun para pengikut mazhab Syiah merosakkan semua tata cara kehidupan sedia ada di bumi Iraq terutama dengan konsep kahwin mut’ah – yang sememangnya tak ada bezanya dengan pelacuran.

Saddam juga curiga dengan penduduk Syiah Iraq yang cenderung kepada menyokong kerajaan Syiah Iran. Saddam yakin mereka tidak akan memperlihatkan kesetiaan kepada Iraq kerana fahaman mazhab melebihi patriotisme kenegaraan mereka Perang dengan Iran yang selalu Saddam sebut sebagai mewakili dunia sunni dan arab di Timur Tengah menambahkan curiga Saddam terhadap pengikut Syiah.

Di kawasan rantau Timur Tengah sendiri , satu – satunya negara yang menyedari kehadiran Iran sebagai negara Syiah adalah Iraq . Saddam telah memerintah hampir bersamaan dengan Khomeini pada tahun 1979 dari awal sudah melihat pengaruh besar Iran ke Iraq dan negara-negara Arab yang lain . Sejarah juga menunjukkan bahawa Iran adalah antara negara yang kemudian mendesak PBB untuk memerangi Saddam Hussein. Beberapa ulama di Tanah Arab mengambil kesimpulan bahawa Saddam mati dalam keadaan khusnul khatimah. Allahuakbar!

Kredit kepada sahabat di Taotauajer via Addin

Komen:

Allah jua Maha Mengetahui.. ada yang tak setuju dengan artikel tetapi itu hak peribadi masing-masing. Saya tidak setuju kezaliman yang dibuat oleh Saddam. Yang menjadi musykil, kenapa dahulu Amerika berbaik dengan Iraq sewaktu perang Iran dan Iraq. Dan apabila menjadi musuhnya, menjadi suatu penghinaan kepada umat Islam apabila Saddam dihukum dibunuh pada pagi hari raya Aidiladha. Tidak terdetikah kita kenapa Saddam dimusuhi oleh Amerika sehingga sebegitu sekali?

Sumber

0 Response to "ALLAHUAKBAR! AKHIRNYA Saddam Hussein bongkar misteri pembunuhan rakyatnya sendiri ketika jadi presiden Iraq"

Catat Ulasan

dzulCYBER