Lagi bayi meninggal di Taska Permata Bonda Putrajaya, luahan marah abang bapa mangsa

Lagi bayi meninggal di Taska Permata Bonda Putrajaya - Satu lagi kematian melibatkan bayi berusia kira-kira tiga bulan dilaporkan berlaku di sebuah taska yang terletak di Putrajaya.

Mangsa yang dikenali Imna Khalisa meninggal dunia di Taska Permata Bonda Presint 11 dan didakwa hanya diketahui ibubapa mangsa selepas bapa mangsa pergi ke taska berkenaan. Punca kematian masih disiasat kerana pihak keluarga sedang menunggu keputusan autopsi.

Berikut ialah luahan sedih dan marah abang kepada bapa mangsa menerusi akaun facebook peribadinya. Tulisan artikel milik penuh blog mymediahubonline.

"Salam...
Semalam anak buah saya berusia 3+ bulan telah meninggalkan kami. Kami masih menunggu keputusan autopsi yg sedang dilakukan.

Cerita awl yang saya dapat adalah semasa adik saya ingin mengambil arwah anknya (imna khalisa) di Taska Permata Bonda Presint 11, imna dah keras dan kaku...bile ditanya sekor2 penjaga seperti tatau ape yg berlaku. Dah keras dah chor...imagine brape lame dah imna meninggal br dapat tau. Ada kesan luka di atas hidung dan kepala.


Pernah ada kes dulu taska ni. Korang boleh google 'taska permata bonda'. Aku masih tak faham kenapa dulu takde ape2 tindakan dr pihak berkuasa utk menutup premis tersebut dr terus beroperasi. Sekarang anak buah aku jadi mangsa.

Trust me. Someone will pay and heads will roll.

Thanks kepada semua yg turun semalam dan pertolongan korang semua...appreciate it a lot.

Saya merayu utk kengkawan share about this. They need to pay for what they did to my niece! Tiada kompromi."




17 Responses to "Lagi bayi meninggal di Taska Permata Bonda Putrajaya, luahan marah abang bapa mangsa"

  1. bila ajal menjemput....kita bole nak elak...hanya perlu tabah dan redha.

    BalasPadam
  2. btul..kalau dh sampai ajal tak siapa blh menghalang... tapi sbgi ibu sy rasa sedih dn terkilan jika taska atau pengasuh sambil lewa dgn ank2 terutama bayi... klu dh biru dah
    keras... imagine bape lm sdgkan baby biasanye menyusu 3 jam skali...klu sy , baby asik tiur je sy risau jek..walaupon bb mmg rutin nye lbh byk tdo... kami ibu bapa yg bekerja letak kepercayaan yg tggi utk mereka menjaga ank2 kami... bkn free yek... jd tlgla lebih tanggung jawab

    BalasPadam
    Balasan
    1. truly agree.. ade call taska ni ritu sbb nk anta bb, sib baik penuh katenye.. haih.. mcm2

      Padam
  3. Sedih & risau kalau ada cte bby meninggal disebabkan kecuaian...kte boleh kata.." dah benda nak jadi..xboleh elak." Tapi kalau lbh berhati2..myb boleh dielakkan..lg2 kalau mengasuh...bukan free...kerja halal..jaga dgn ikhlas utk diri dan org lain...insyaallah perkara xbaik boleh dielakkan...mak ayah bby cari rezeki sbb nak byr pengasuh jugak...
    *ikhlas dgn semua perkara dan bertanggungjawab...insyaallah semua dipermudahkan...
    *pihak berwajib...tolonglah ambil tindakan..kesian anak2 yg baru nak lihat dunia..
    *takziah buat keluarga mangsa...

    BalasPadam
  4. Ajal memang la xboleh elak, tapi tak logik langsung ramai baby ajalnya di pusat pengasuh...nama pon pusat pengasuh bukan pusat bayi menerima ajal!!!

    BalasPadam
  5. dah ada kes sebelum ni..tapi tiada tindakan?

    BalasPadam
  6. Tasks pernah ada kes dulu pukul bukak. Staff yg report kat parent kena pecat. Taska ni mmg bermasah tp mcm kebal dr tindakkan. Biasalah Putrajaya kan demand pusat asuhan. Mungkin JKM kna bukak mata utk sediakan pusat jagaan yg secukupnya di pejabat dgn kerjasama Puspanita. Insya-allah bnda2 mcmni blh elak.

    BalasPadam
  7. http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Bayidikerumunisemut/Article..

    klu da kerumun semut pon still buat xtahu,ape cerita.? mane tnggungjwb.?? tnggungjwb yg dibayar bkn free.. mne nk dtg berkah kerja cmtu.????

    BalasPadam
  8. http://www.papablogger.my/2013/01/taska-puaka.html?m=1

    Kes lain yg penah tjadi..

    BalasPadam
  9. Setiap kali berlaku kejadian spt ini kita merasa geram, seriau, marah dan sebagainya. Kita terpaksa lalui ini dan redha kerana nak dapatkn org gaji, antar rumah org dan juga tempat Taska yg berdaftar pun tetap berisiko tinggi. Pengumuman dh dibuat setiap Jabatan mesti sediakan tempat asuhan tp seolah2 perkara ini tidak di ambil berat oleh sebahagian Jabatan2 & Kementerian dgn alasan tidak cukup tempat dan ruang yg sesuai.
    Perkara ini hanya panas sebentar saja......
    Apakah tindakan pejabat Kementerian Pembangunan Wanita & Kluarga di Putrajaya ni dan juga pihak yg berkuasa Parlimen Putrajaya hanya setakat dengar sepintas lalu saja ke.....?

    Masalah parit, jalan raya, lampu jalan dll tak perlu difikirkan di Putrajaya ini. Tetapi Masalah penjagaan anak2 & bayi adalah masalah yg utama d Putrajaya ini kerana 90% penghuni di Putrajaya ini adalah bekerja. Harap yang berkuasa pk kan perkara ni dgn serius kerana penduduk Putrajaya semakin bertambah.... masalah tempat penjagaan tidak disediakan.

    CADANGAN:-Terdapat berpuluhan ribu penganggur diluar sana jika jawatan penjagaan anak & bayi ini diujudkan dlm jawatan perkhidmatan awam yg bergaji tetap. Dengan cara ini banyak dpt dselesaikan pengangur berkurangan, pekerja yg menjaga anak2 & bayi2 pun punyai tanggungjwab yg disiplin tinggi.

    Harap PIHAK BERKUASA DI PUTRAJAYA ini bukak mata dan telinga & pk buat sesuatu bagi mengelakkan masalah kematian bayi berulang2 lagi dan masalah tempat penghantaran ANAK & BAYI dapat diselesaikan untuk KEBAJIKAN RAKYAT PENJAWAT AWAM KHUSUS DI PUTRAJAYA INI.

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya nak tmbh lg cadangan... bina 1 bangunan taska. saya kecik2 dulu pun duk taska. sistem taska tu sgt bagus. asingkan 1 rumah untuk 1 umur. kat putrajaya ni 1 rumah campur 3 bulan hingga 4 tahun. pastu asingkan kanak2 dalam bilik2. agak2 besar mana sgt la bilik2 rumah kat putrajaya ni??

      Padam
  10. siapa2 yang bile ada baby meninggal kita kata "benda dah jadi ajal xblh elak!"

    ye..mmg betul.Allah dah tetapkan pada Izrail yang manusia mati disebabkan oleh bersebab dan bukan saja2 Izrail nak cabut..tapi statement korang mcm senang sangat je kan..

    meh sini anak korang aku jaga satu hari..dari pagi smpai malam aku letak dalam stor je..kul 5 datang amik.
    boley?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Agreed.Mmg btol Allah yg tentukan ajal dan kalau dh mmg ketentuanNya mmg xde sape bole halang.Tp statement macam ni "kalau dah ajal mmg xleh nak elak" xyah nak bagi la.Sume muslim tau psl ketentuan ajal ni.Kalau xde apa2 yg berfaedah yg leh korg ckp baik diam je dr bagi statement yg langsung x membantu pn.Maaf la ye tp kalau ketentuan ni terjadi kat anak korg,honestly leh ke korg ckp cmni "dh ajal anak aku sampai nak wat cmne"...Atleast mse tu jugak...Kalau nak gak bg statement atleast ckp la takziah

      Padam
  11. kalau dah pernah ada case, kenapa parents masih berani hantar anak di situ? Kenapa mesti tunggu pihak berkuasa tutup?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sebab kebanyakannya dh xde pilihan lain.Ada gak yg xtau dan tak nak amek tau.Pihak berkuasa nak tutup??Taska permata kot.Sape penaung ek...??

      Padam
  12. dengar kabaran, kes akan digugurkan...huhuhu

    BalasPadam

dzulCYBER