Biodata Dyana Sofya, wanita melayu pertama jadi setiausaha Lim Kit Siang

Biodata Dyana Sofya, wanita melayu pertama jadi setiausaha Lim Kit Siang - Sejak penyebaran sekeping foto palsu Dyana Sofya yang dikatakan hanya berbikini bersama beberapa rakan lain di kolam renang, beliau telah menerima kecaman teruk dari masyarakat.

Ini merupakan rentetan kepada tomahan yang diterima Dyana Sofya selepas menyertai parti DAP tahun lalu dan menjadi wanita melayu pertama dilantik sebagai setiausaha politik kepada penasihat parti itu, Lim Kit Siang. 

Difahamkan, tujuan kemasukannya ke dalam parti DAP ialah bagi memperjuangkan agenda penghapusan hak istimewa yang diterima kumpulan bumiputera di Malaysia.

Memandangkan nama wanita graduan UiTM ini menjadi bahan bualan hangat peminat sejak semalam maka penulis ingin berkongsi biodata ringkas Dyana untuk informasi kita bersama.

Nama Penuh : Dyana Sofya Mohd Daud
Umur : 27 Tahun
Asal : Ipoh, Perak
Agama : Islam
Status : Bujang
Kelulusan : Ijazah Sarjana Muda dari UiTM
Pengkhususan : Undang-undang (miliki firma guaman di Cyberjaya)
Kerjaya : Setiausaha Politik Lim Kit Siang Parlimen Gelang Patah
Ahli Keluarga : Ibunya, Yammy Samad, pernah menjawat Setiausaha Bahagian Wanita UMNO yang pertama di Malaysia


4 Responses to "Biodata Dyana Sofya, wanita melayu pertama jadi setiausaha Lim Kit Siang"

 1. hence emerges the new Bumipetra. 20 years from now she make a lot of ppl proud

  BalasPadam
 2. Hence emerges the new Bumiputera, the one that earns the respect rather than waiting for hand outs. 20 years from now..this new breed will be world beaters

  BalasPadam
 3. Mak orang UMNO? ambik kau. Anak UMNO juga tolak UMNO.Bukan bodoh pulak! Bila suuatu parti itu hilang credibiliti dengan GenY kalau analoginya gigi manusia, alamat parti itu hanya tinggal tunggul sahaja dan gusi!
  Tiade harapan lagi angkatan pandai & celik politik akan menyertainya!
  Ditammbah dengan setiap kali pertukaran tahap IQ kepimpinan UMNO tiade dayafikir mantap ketandusan. Yangmahir dan arif hanya fitnah dan fabrikasi untuk menghantar Pembangkang ke SgBuloh!
  Kau mampooo? Ke nak mapos!

  BalasPadam
 4. Memperjuangkan penghapusan hak istimewa kaum bumiputera ????

  BalasPadam

dzulCYBER