Wardina Safiyyah tegur ceramah Ustaz Don Daniyal di facebook

Wardina Safiyyah tegur ceramah Ustaz Don Daniyal di facebook - Model tudung dan pengacara terkemuka, Wardina Safiyyah meminta para ulama, ustaz dan mufti di Malaysia supaya menyemak semula isi kandungan ceramah Ustaz Don Daniyal kerana dikhuatiri menyebarkan maklumat tanpa rujukan. 

Sebelum ini, Wardina pernah berkongsi satu video berjudul KOMPILASI HADIS PALSU DAN PENDUSTAAN DON DANIYAL dari seorang wanita yang bernama Nur Puteri Dayana.

Perkongsian tersebut telah menimbulkan pelbagai reaksi dari kalangan orang ramai sehingga ada yang menyokong malah tidak kurang juga menghentam tindakan Wardina menegur Ustaz Don secara terbuka. Mari baca status panjang lebar beliau di facebook.


33 Responses to "Wardina Safiyyah tegur ceramah Ustaz Don Daniyal di facebook"

  1. sy tak suka wardina yang sentiasa berlagak perfect

    BalasPadam
    Balasan
    1. betol ke dia belagak perfect?

      Padam
  2. Yg wardina tu percaya sgt si penulis nama puteri dayana tu kenapa?penulis tu siapa?knapa wardina sndiri tak periksa asal usul puteri dayana.
    Penulis nama puteri dayana nie,mmg kerap juga share opinion dia ttg setiap mufti atau ustaz..ntah betul atau tak..

    BalasPadam
  3. Xskela ngn wardina ni,mcm perfect sgt nk tgur org,tgk org yg awk tgur tu spe,awk ptot thu n sdar spe awk..sblom mngritik org,spe ptri dayana tu yg awk nk pcye sgt,ap2 pn ustaz don the best..

    BalasPadam
  4. perlu perfect ke kalau nk tegur orang?

    BalasPadam
    Balasan
    1. tak perlu. tp sila berada la

      Padam
  5. Ustaz atau Penceramah yang bakal dihanyutkan ke laut pada masa pemerintahan Imam Mahdi...,
    ini Ustaz yang cari makan dengan berceramah...maka itu dia amik sahaja ape saje cerita untuk dijadikan modal...untuk menunjukkan yang dia banyak ilmu...walhal dia adalah seperti yang tertera pada hadis ini..;
    ", daripada Anas r.a dia berkata, Sabda Rasulullah: “Akan berlaku pada akhir zaman ahli ibadah yang jahil dan ahli ilmu yang fasik.” (Riwayat ibnu Hibban)"

    BalasPadam
  6. Wardina jgn nk tunjuk bagus sgt na..Awak tahu x ustaz don tu kelulusan dari mana, apa yg dia belajaq, berapa tahun dia kt tanah arab belajaq ilmu agama. Yg hang tu baru setahun kenal tudung baru nk tutup rambut, jgn la tuduh melulu na...

    BalasPadam
  7. Assalamualikum, saya setuju dgn pendirian wardina dan pendirian ulama Islam juga sama. Islam tertegak di atas hujah yg kukuh spt firman Allah(وَقَالُوا لَنْ يَدْخُلَ الْجَنَّةَ إِلَّا مَنْ كَانَ هُودًا أَوْ نَصَارَىٰ ۗ تِلْكَ أَمَانِيُّهُمْ ۗ قُلْ هَاتُوا بُرْهَانَكُمْ إِنْ كُنْتُمْ صَادِقِينَ) [Surat Al-Baqara : 111] " org2 ahli kitab berkata: tidak akn masuk syurga kecuali org yahudi dan nasrani," itu adalah angan2 mereka, bawalah burhan (bukti2 dan huhah2) jamu jika kamu dari pihak yg benar."

    Inilah dalil yg menuntut kita org Islam mesti beramal dgn bukti yg kukuh bukan sekadar angan2, atau cerita dongeng,.

    Byk lg nk kena tulis ni.,. Kita sambung jemydian insyaAllah.

    via @QuranAndroid

    BalasPadam
    Balasan
    1. tau tak Nabi SAW ada mcm2 mukjizat

      Padam
  8. Islam tidak tertegak dgn kelulusan penceramah, tp ia tertegak dgn hujah dan kebenaran. Lihat hujah yg dibawa dan nilai dgn neraca alquran dan sunnah. Salah tetap salah walau sapa yg membawanya. Ok

    BalasPadam
    Balasan
    1. Setuju. Memang benar dengan hujjah dan bukti yang sahih daripada Alquran dan Sunnah, Ijmak dan Qias..

      Padam
  9. Assalammualaikum wardina.puteri nur dayana nie org yg bebas menyebarkan fahaman salafi....semua org tahu mcm mana hadutan puteri nur dayana..harap wardina periksa dulu sapa puteri nur dayana...jazakallah

    BalasPadam
  10. assalamualaikum.. okay kita kat sini tak ada bukti nak salahkan ust don sebar hadis palsu ke apa an:kita jugak tak boleh nak salahkan wardina and judge dia melulu sbb mana tahu dia sebenarnya betul kan? tapi tetap sy nak menegur dan mengigatkan sesama islam sebab yelahkan semua mesi tak lari dari dosa :) kalau kita tahu ada salah org, kita nasihat secara diam sebaiknya. Secara peribadi. Itu lebih tunjuk bahawa kita sayang dia sesama islam :) kalau kita tegur secara terbuka ni mmg org akan kata yg kita mengaibkan org lain. So no to mentionpihak tertentu walhal kita ni sama2 nasihati scr tak mengaibkan ok? Syg semua fillah wallahualam :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. betol. tegur dgn akhlak

      Padam
  11. Kalau benar wardina ingin menegur secara islam..bukan begini caranya. Dlm islam jika kita nak tegur perlu berdepan n secara sembunyj..bukan terbuka begini yg blh mendatangkan fitnah atau aib! Islam itu indah...n cara wardina kurang manis!

    BalasPadam
  12. wardina ni tak eloklah buat mcm tu..saya pernah jumpa wardina..realitinya dia sgt sombong..tk baiklah nk tulis lelebih..tp mmg indah khabar dr rupa..ckp tk serupa bikin

    BalasPadam
  13. Wardina memang sangat cepat melatah dlm ape benda sekali pun.. selalu buat teguran membabi buta. Tak ade etika. Sebagai public figure tunjukan contoh yg baik. Jgn terlalu lantang mcm terlalu penuh ilmu didada.

    BalasPadam
  14. sebenarnya, kalau Puan Wardina ni tak selesa dengan cara penyampaian Ustaz Don dan rasa salah or betul, boleh je dia buat phone call dan berbincang or tegur secara 'face to face' tanpa guna media social jadi perantaraan.

    benda ni dah boleh pecahkan pendapat/umat/peminat/rolemodel etc etc.

    sekarang ni dah guna media social untuk 'menegur'. . .. macam nak cari publicity untuk advertise diri je.

    BalasPadam
  15. Kalau perasan la wardina mmg suke publisiti. Maaf cakap la. Mcm suke menunjuk2.
    . Dah banyak sgt publisiti nya. 'Slow down' sikit..

    BalasPadam
    Balasan
    1. sgt setuju,, mnympah kalau dia jd mc dlm tv3 yg pg2 tu, xsmpt tetamu nak hbs cakap dia bantai mnyampuk tunjuk terror

      Padam
  16. Janganlah kita sesama saudara Islam bertekak dan berbalah sesama kita.. Ade baiknya sekiranya kita kurang memahami atau ade kemusykilan atau hal2 yang meragukan dalam persoalan agama.. Rujuk semula pada orang yang lebih arif dengan tujuan kebenaran.. Biar semua persoalan dan kemusykilan yang ingin kita ketahui diselesaikan dengan cara yang berhemah...

    BalasPadam
  17. TEGUR DGN HIKMAH, JGN SAMPAI MENIMBULKAN AIB PADA SESEORANG.

    BalasPadam
  18. wardina ingt dia baguih,, baru jaa posing dlm majalah REMAJA. sy masih ingt tau muka awak dgn pakai baju tali spagheti tu

    BalasPadam
  19. Tengok video yg diupload puteri nor dayana pun dah tahu niat dia..semua nak cari salah ustaz don..pastu tulis yg aib dan kekurangan ustaz don..biasalah manusia tersilap..xda sempurna..dan ustaz sllu ingtkan supaya kita betulkan kekurangan dia..jd, nk mnta sumber rujukan pun, jgnlah smpai mengaibkan..kecian ustaz don, niat dia baik, kita plak sngaja besar2kan mcm ustaz tu jhat..

    BalasPadam
  20. saya tak respect pada org yg menyalurkan ketidak puasan hati atau pendapat di laman sosial.....walau apa pon alasan...samada memperbetulkan benda yg salah dengan niat yg baik atau apa2 sekalipon tujuan....ini adalah perkara yg mengaibkan org lain....x kisahlah siapa pon org iyi dan ini adalah sesuatu yg biadab.....berjumpalah secara bersemuka.......

    BalasPadam
  21. Salafi bukan fahaman..salafi adalah manhaj yakni method atau pegangan kita mengikut salaf. Apa itu salaf? Salaf itu org2 yg terdahulu yg dlm islam itu bmula dr rasulullah saw..para sahabat..para tabi'n..dan para tabi' tabi'n. Waallahualam..

    BalasPadam
  22. aku sebelah sapa2.pd wardina,nk nasihat org ada cara,adab dan tertibnya.bab silap2 ne pekara biasa kita manusia.nabi2 Allah pun ada buat silap.tp Allah tegur ngn cara yg baik.niat mmg dah baik.tp cara x baik.aib kan org.setahu aku,ustaz2 Malaysia semua baik2.blh terima teguran.kecuali ustaz yg menyebelahkan pemimpin yg zalim.

    BalasPadam
  23. wardina skirt pendek ade lgi tak??? seksi kott... LOL

    BalasPadam
  24. Jum tgk gambo wardina kai suar pndk..hihi

    BalasPadam

dzulCYBER