Perkara tidak logik dakwaan Nurul Shuhada dicabul Prof Izzi Haji Ali

Perkara tidak logik dakwaan Nurul Shuhada dicabul Prof Izzi Haji Ali - Ramai mengetahui seorang pelajar UiTM Arau, Nurul Shuhada Binti Shahadan telah membuat laporan polis di Balai Polis Arau, Perlis kerana mendakwa dicabul seorang pensyarah kanan yang juga pakar motivasi terkenal, Prof Izzi Haji Ali.

Bagaimanapun, jika kita merujuk kepada laporan Sinar Harian hari ini, terdapat satu perkara yang membuatkan tuduhan itu tidak begitu logik atau masuk akal bagi penulis.

Ianya berhubung dengan situasi mangsa yang ditemani dua rakannya ketika datang ke bilik pensyarah terbabit dengan tujuan untuk mengulangkaji pelajaran.

Kalau benar Nurul Shuhada dicabul, mengapa kedua-dua rakannya tidak berbuat apa-apa? Adakah mereka tidak menyedari tindakan pensyarah tersebut sedangkan mereka juga berada di dalam bilik pensyarah berkenaan?

“Difahamkan, ketika kejadian kira-kira jam 2.30 petang, mangsa bersama dua rakannya itu diminta datang ke bilik pensyarah berkenaan, sebelum pensyarah berusia 40-an itu duduk di sebelah mangsa.”

“Mangsa juga didekati pensyarah itu dan dengan sengaja meraba bahagian kakinya hingga ke bahagian dada beberapa kali."


Lagi menarik, mangsa turut mendakwa tidak dapat menghalang perbuatan professor itu dan terpaksa membiarkannya kerana takut digagalkan dalam peperiksaan akhir.

"Mangsa terkejut dan cuba menghalang perbuatan itu, namun bimbang digagalkan pensyarah terbabit dalam subjek itu kerana peperiksaan sangat hampir dan membiarkan suspek berbuat sedemikian.”

30 Responses to "Perkara tidak logik dakwaan Nurul Shuhada dicabul Prof Izzi Haji Ali"

  1. X sangka langsung duk bgi motivasi ke org tapi haram diri sndri x termotivasi... huh!!

    BalasPadam
  2. Kalau tak betul tak kan dia nak buat report polis.student tak cukup berani nak buat report palsu.nak pergi balai polis pun takut.

    BalasPadam
  3. xjadi pd diri sendiri memang la senang berbicara..report polis bkn benda mainan.nak2 pulak kes jenayah.polis akan ambik action..kita x berada di tempat mangsa..

    BalasPadam
  4. Hidup umno!!! Tibeee

    BalasPadam
  5. ada org kate bukan dia sorang je. ramai lg yg kena. xkan la dia berani nk buat report palsu

    BalasPadam
  6. hanya allah je yg tahu antara benar atau pon disebalik nya...apa2 pon kita minta dilindungi dr nya segala2 musibah...amin..

    BalasPadam
  7. Kawan yg tgk tu relek je ke. Penipu punya perempuan

    BalasPadam
  8. btol ke x report bdk ni..tggu je kt mahkamah t..msti kwn dier yg 2 org tu kene pggil gak sbg saksi utk ceritakn keadaan ms tu..xkn kwn nk aniaya kwn sndiri kn

    BalasPadam
  9. xkanla dia berani buat laporan palsu.lbh2 lg org tu bkn calang2.blh jd kwn dia 2 org tu keluar kejap p mana2 ke jd prof tu amikla kesempatan .tiada yg mustahil dlm dunia ni.tp bdk tu pun bodoh jgk sbb diamkn aje.kalau aku bg penampar sedas.hahaha.

    BalasPadam
  10. Knapa kta xlogik?? Sbb izzi celebrity? Pkar mitivasi? Knapa dia xbuat pape sbb tkt exam ggal?.seolah2 mcm xde maruah?? Ko prnah tgk salesman kna maki hamun x dpn cstomer lain? Or org yg keje services sector...knapa dia xmlawan..ape maruah dia lg murah dr keje tu ke? Bnyk faktor bro...ko kt u ko ggal ko bwak hrapan mak bpak m kta xtaw keadaan dia mcmna...so jgn la nk prtkai bnda tu..nk buat analysis pn guna akal bro...jgn men ckp je..mmg la dlm cnstitution ada freedom of speech...tp hti2 la bla mnulis

    BalasPadam
    Balasan
    1. 110% stuju!! Si izzi ni sejak dr uitm dungun dulu sampai la kene campak ke arau atas kes sama ni x reti2 nk brubah..adoii..x sangka btl aku kes sama y jd kt kwn aku masa uitm dungun dulu still jd kt arau ni..ingatkn dh brubah dh org tua ni..adoyaii..

      Padam
  11. Klu ad lg 2 org, nnt kite ketahuan jgk..tgk jek la...tp klu kwn dia dua org tuh tgk jek, mmg aneh la...hahahaha...klu kne kat ak mmg ak bg kaki jek..xkire la dia sape...maruah bkn ltak pd skeping kertas...

    BalasPadam
    Balasan
    1. kan duduk side tepi. cuba byk gunakan imaginasi bila baca knyataan. kite ckp senang. dia yg duduk situ mst tgh trkejut x blh buat ape. lps tu bru pikir apa nak buat. cakap senang.

      Padam
  12. ye ke x logik...
    sbb sikap msyrkt yg mcm ni la gejala sosial kelas atasan ni menular...
    siasat..siasat dgn mata hati!bukan mata buta...

    BalasPadam
  13. mgkn masa kejadian die tergamam..n takot nk buat pape tindakan takut makin teruk..huh!

    BalasPadam
  14. Sbnrnya ramai yang kena kes mcm ni..boleh dikatakan setiap universiti ada masalah yg tak bermoral ni...tp pelajar hanya diamkan, bukan mudah nk g buat report sebab ni mlibatkan maruah dan keluarga...tapi bila dilihat pensyarah2 ni agak memualkan sebab dorg fikir pelajar tak boleh bertindak(bkn semua laa)...kwn sy sendiri mangsa gangguan seksual pensyarah lelaki...bila disuruh utk buat laporan dia tak nak dan masih diamkan sbb kesian takut pensyarah tu kena buang...siapa yg penah lalui keadaan cam ni je yang faham...tak ada maknanya nak buat report palsu...sedih sebab semuanya berlaku dalam kalangan ilmuan yang akan mendidik anak bangsa....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Stuju2..!! Semoga jd pngajaran kt semua student n lec..kpd student tu jgn tkut utk bongkarkn kebenaran..kpd lec plak jgn ingt korg lec korg boleh bt sesuka hati je kt student ni.. Alhamdulillah la budak ni brani utk bt report..kwn2 aku dulu smua tkut..apa2 pn sama2 la kta doakn si izzi ni kmbali kejalan yg benar.. Amin..

      Padam
  15. apabila d akhir zaman ini, akan banyaklah fitnah secara terang2an.....wallahua'lam...

    BalasPadam
  16. Dulu si izzi ni lect uitm dungun tp dicampak ke arau kes y sama..sy student uitm dungun jgk..n benda sama jd kt kwn sy..kwn sy tu mmg lawa gler r..mula2 sy x caye jgk kt kwn sy tu tp lama2 dngr byk cter mmg sah la izzi ni jns bnafsu lbh.. dh bini dua org pn x cukup..kes kwn sy tu dh 4,5thn lps..x sangka smpai skrg x brubah lg org tua ni..bagus la si syuhada ni brani utk bt report..sy mmg salute..sbb kwn2 sy smua tkut nk report..sbb izzi ni bkn calang2 org..n byk ilmu dia ni..tp tu r..kuasa Allah SWT..spandai2 tumpai mlompat kan..x kemana pn..akhirnya kantoi jgk pbuatan tkutuk dia ni..sama2 la kita doakan si izzi ni kembali kejalan yg benar.. Amin..

    BalasPadam
  17. Dari segi apa x logiknya? Biasanya, bila berhadapan dgn gangguan seksual spt itu biasanya mangsa akan tergamam, dan saksi2 pun turut terkejut x tau nak buat apa, malah ada yg buat2 x nmpak.Kadangkala c mangsa akan tersenyum atau ketawa geli seolah2 mnganggap si pemangsa cuma 'main2' dan dirinya x dicabul..sedangkan ikut law, sebarang btk perkataan, ayat atau sntuhan yg mmbuat kita x selesa adalah GANGGUAN SEKSUAL. Selepas 2-3 hari asyik terganggu dgn perkara tersebut, barulah si mangsa faham dan terima hakikat bahawa dirinya dicabul. Barulah pegi mngadu kwn,keluarga,lecturer atau kaunselor..dan mgambil tndakan.Pd pndangan sy, sekiranya berlaku sntuhan fizikal yg x diundang, dan x selesa atau terganggu dgnnya..ia adalah GANGGUAN SEKSUAL dan wajar dilaporkan kpd pihak berkuasa agar tidak berlaku pd anak2 perempuan, adik2 perempuan, anak2 buah perempuan, anak2 jiran perempuan anda...sekian.

    BalasPadam
  18. Mgkin jg x lapor terus sbb mahu fokus pd exam atau takut dibuang dr U...sbb menurut laporan,pelajar tsebut dah mgadu tp mcm xda tindakan dr pihak U.

    BalasPadam
  19. Mungkin juga..pasal kalau dah kena raba takkan dia tak lari..setahu saya la kan..kalau perempuan kena sentuh sikit mesti dia marah..ada ke diantara wanita wanita di sini..kalau lelaki, even kawan baik, bila sentuh tak mengelak atau tak marah..ini kan pulak lecturer..dia buat laporan polis lepas habis exam..sebelum ni kata takut digagalkan dalam exam..habis exam tak dapat keputusan lagi kan..tak tahu la mana yang betul..dan kawan kawan dia ada dua orang..maksudnya ada tiga orang la dalam bilik tu..takkan la tak boleh buat apa apa..takkan diorg tgk je kawan kena raba..ada something yang tak kena..

    kalau buat laporan yang betul takkan kena buang universiti punya..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Perempuan yg normal x akan lari trus bila diraba, tetapi dia akan terkejut dan tergamam..apatah lg kalau perbuatan itu dilakukan oleh org yg berpengaruh.

      Padam
  20. aku rasa betul perempuan tu kena cabul...

    BalasPadam
  21. saya pn rasa betul sbb mmg ada dikalangan kwn saya pn pernah kena cabul..tp x buat laporan sbb takut pelbagai perkara mereka lebih memilih utk diamkn dan mengelak agar benda ni x jd lg...mmg kitew akn tergamam...siapa yg pernah terkena akan tau mcmner keadaan si mangsa... plz siasat...tahniah syuhada kerana anda mmg berani...usaha ye...

    BalasPadam
  22. apa yang tak betulnya...
    si sepol kena liwat dengan nuwar pun sama gak situasi bila orang pertikai kenapa dia tak melawan..
    sebab takut kena kutuk tapi bila buat repot memang kena kutuk pun oleh pentaksub PR

    BalasPadam
  23. Dunia skarang ni kalau dh kena sogok duit, tipu pun boleh..janji dpt duit

    BalasPadam
  24. memanglah kawan dia x perasan! dah duduk sbelah dia. maknanya raba side tepi la...... ape la x kan x leh pkir logik. dan apa plak kate maruah dia sama dgn kputusan peperiksaan? ko perempuan ke laki? kalau ko perempuan ko mesti tau apa reaksi ko kalo ko pernah trkena macam ni. automatik dia blom blh berpikir. tgh gelisah. dia jge la maruah dia p report polis.

    BalasPadam
  25. Perempuan penuh dgn sifat malu , bkn mudah nk buka mulut bila kena cabul. Sbnrnya bnyk yg memilih utk brdiam diri dan cr jalan utk lari dr tmpt tu. Cnthnya kalau pencabul tu Bos , Guru atau org yg brpengaruh , selagi perempuan tk dpt cr jln keluar dan trpksa brtahan di tempat tu , trpaksalah brdiam diri , takut nnti bila buka mulut bkn pencabul yg kena , silap hrbln mangsa yg kena tanggung hinaan atau tekanan. Sy ckp brdasarkn pengalaman sy , benda trjadi sbb pihak atasan menempatkan sy di tmpat kerja hanya sy seorang wanita. Dlm hati Allah sj yg tau! Kalau kerja kerajaan bkn sng nk brhenti , Alhamdulillah akhirnya sy dpt brtukar ke jbtn yg lain atas alasan nk cr pengalaman dn keselamatan takut gangguan dr luar. Walhal gangguan dtg dr dlm pejabat sndiri....Demi nk jaga hati bnyk pihak, smpai skrg sy diamkan diri....Wallahualam

    BalasPadam
  26. Selagi hukum Allah tidak dilaksana , terimalah ujian kemungkaran yg berleluasa....inilah bala dan tanggungan kpd pemerintah di Akhirat nanti...hukum Allah itu jelas , menjaga nyawa, keturunan dan harta....hanya pencabul2 shj yg takut akan undang2 Allah ditegakkan!

    BalasPadam

dzulCYBER