Tempat menarik di Sabah (Part 1)

Jom melawat tempat menarik di Sabah. Di sini, saya ingin mempromosikan sendiri beberapa tempat menarik di Sabah yang korang boleh lawat dan wajib untuk dilawat jika merancang bercuti panjang di Sabah. Bercuti di Sabah merupakan pilihan yang terbaik kerana korang tidak perlu menghabiskan duit yang banyak. Melawat pusat pelancongan di Sabah tidak menelan kos yang banyak berbanding di luar negara. Korang juga dapat menikmati 99% keaslian hutan tropika khatulistiwa yang dimiliki Sabah.


Kolam Air Panas Poring, Ranau


Kolam air panas terletak kira-kira 40 km di timur laut pusat Taman Kinabalu. Poring bagi KadazanDusun merupakan sejenis spesies pokok Buluh yang tumbuh di kawasan itu. Ia terkenal kerana kolam air panas dan jambatan gantungnya yang unik.
 

Kolam air panas Poring dikenali kerana air panasnya mengandungi galian sulfur yang boleh menyegarkan badan. Kolam air panas semulajadi ini amat sesuai bagi menghilangkan rasa penat dan juga sakit sendi bagi mereka yang telah mendaki Gunung Kinabalu.

Para pelancong juga berpeluang menikmati pemandangan yang indah apabila menyusuri jambatan gantung sepanjang 157.8 m dengan ketinggian 41 meter di atas pokok. Terdapat juga Taman Kupu-Kupu dan Pusat Pemuliharaan Orkid di sini.Para pelancong boleh menaiki bas awam dari Kota Kinabalu untuk ke Kolam Air Panas Poring tetapi perkhidmatan yang mereka sediakan cuma sekali dalam sehari sahaja. Cara lain untuk ke sana ialah dengan menaiki teksi dari Ranau dengan anggaran kos sebanyak RM30.00.

Tanjung Simpang Mengayau, Kudat


Tanjung Simpang Mengayau juga dikenali sebagai Northernmost Tip of Borneo. Ia terletak di daerah Kudat, Sabah. Tempat ini merupakan titik pertemuan di antara Laut Sulu dan Laut China Selatan.

Di Tanjung Simpang Mengayau, para pengunjung boleh menyaksikan pemandangan yang mempersonakan. Tempat ini dikelaskan sebagai salah satu tempat pusat pelancongan yang paling cantik di Sabah.
Tempat terkenal ini terletak 50km dari bandar Kudat. Para pengunjung boleh menaiki kereta atau teksi dan masa yang diperlukan untuk sampai ke destinasi dianggarkan selama 30 minit.

Pulau Sipadan, Semporna


Pulau Sipadan ialah sebuah pulau lautan berhampiran dengan Semporna, sebuah bandar di Pantai Timur Sabah, Malaysia. Ia merupakan satu-satunya pulau samudera di Malaysia yang terdiri daripada batu kapur dengan ketinggian 600 meter dari paras air. Ia diwujudkan sebagai tempat perlindungan hidupan liar pada tahun 1933 dan persekitarannya yang asal telah dikekalkan sehingga kini.Pemandangan alam bawah laut Sipadan yang penuh dengan kehidupan marin seperti barracuda, penyu, ikan dan sebagainya serta birai, batu rungkupan, gua besar dan cerombong yang menegak di bawah air yang dibentuk oleh pelbagai karang menanti untuk disaksikan oleh para penyelam yang ingin menikmati tempat selam yang menyeronokkan dan tercantik di dunia.
 


2 Responses to "Tempat menarik di Sabah (Part 1)"

 1. kalau nak sewa kereta boleh hubungi saya 0148555679 (azfan)

  BalasPadam
 2. salam 1 malaysia

  kings car rental provide car rental Services Kota Kinabalu

  PERODUA VIVA 1.0C AUTO FOR RENT
  Perodua Myvi Ez 2012 For Rent
  Proton Saga Fl 1.3 Auto For Rent
  Nissan Urvan 3.0c Disel For Rent

  Toyota Vios 1.5 Auto For Rent

  Kita Adalah Car Rental Kota Kinabalu

  boleh hubungi saya 014-3539331 (jack lim)

  BalasPadam

dzulCYBER