Cara nak check telefon tu original atau tidak

Korang tahu tak cmne nak check telefon bimbit korang tu original atau tidak ?? meh sini , gua nak kongsi info sikit cmne nak check !!! korang ikut je prosedur men-check di bawah : ---

Teknik men-check ni boleh digunakan utk semua jenis telefon bimbit ye .. gmbr nokia di bawah tu hanya sekadar hiasan !!!

Taipkan code berikut :-

type *#06#

After you enter the code you will see a new code contain 15 digits:
43 4 5 6 6 1 0 6 7 8 9 4 3 5

- IF the digit number Seven & Eight is 02 or 20 that mean it was Assembly on Emirates which is very Bad quality.
- IF the digit number Seven & Eight is 08 or 80 that mean it¢s manufactured in Germany which is not bad.

- IF the digit number Seven & Eight is 01 or 10 that mean it¢s manufactured in Finland which is Good.

- IF the digit number Seven & Eight is 00 that mean it was manufactured in original factory which is the best Mobile Quality. Make sure your hphone is under this section.

- IF the digit number Seven & Eight is 13 that mean it was Assembly on Azerbaijan which is very Bad quality and very dangerous for health !!

23 ulasan:

  1. nokia jeke? bagi la lengkap entri bro.. baru syok nak baca.. letak hp lain skali...

    BalasPadam
  2. kalau 04? cuak la pulak :P salam ramadhan

    BalasPadam
  3. bad quality tp masih bertahan,dah 3tahun pakai....alhamdulillah, ^^

    BalasPadam
  4. cik kumbang nak share juga bole?

    BalasPadam
  5. xphm cara pengiraan dia... dapat tgk no je 355356043927729

    BalasPadam
  6. ini untuk semua jenis handpon ker? hehe. thanks for the info :)

    BalasPadam
  7. ekin : ye .. utk semua jenis hp .

    BalasPadam
  8. nape sony aku kuar sampai 17 digit nombor??

    BalasPadam
  9. Salam;
    yess! aku punya "01" Hahahahaa.

    BalasPadam
  10. lw 62? adoii...mne2 je hp eden nie lahir..ponat beli jo

    BalasPadam
  11. i got o2 ..bad quality ...trime je la...dh beli...huhu

    BalasPadam
  12. Adui... tak faham aku wei....

    BalasPadam
  13. er, tarak faham la inciks..macam mana nak tau? huhu

    BalasPadam
  14. aik asal sy punyer fon sampai 17 no ni? ni utk smua fon kan?

    BalasPadam
  15. Seingat aku.. ari tu tukang jual hp tu kata.. kalo tekan *#06#.. Lpas tu kluar 15 digit n bandingkan no tuu dengan no siri yang ada kat kotak hp kta tuu.. kalo sama thats mean ORI la tuu...

    BalasPadam
  16. saya punya dah dapat tapi angka tu 16, macam mana ek ?

    BalasPadam
  17. mcm tpu je ni... x sbut pun 96

    BalasPadam